Welke toerisime opleidingen kan ik kiezen ?

 

Er zijn verschillende soorten studies in de toeristische sector op HBO niveau.
Met elk hun eigen specifieke eigenschappen en lesstof. Ook zijn er verschillen in de studieduur en studiebelasting.

Daarom hier een opsomming van de verschillende opleidingen die in Nederland gegeven worden als voltijd HBO studie.

Een aantal studies is ook in deeltijd/duaal of als thuisstudie mogelijk. In deze beschrijvingen wordt in eerste instantie uitgegaan van een voltijd opleiding omdat de studietijd en de leerjaren bij andere studievorm erg individueel is.

Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs

In de opleiding voor de toerisme en recreatie sector is er veel aandacht voor communicatie (zowel skills als talen), management vaardigheden, marketing en economie. En natuurlijk aandacht voor de verschillende landen, culturen een specifieke informatie over de reis branche.

De studie heeft in vergelijking met veel andere HBO studie relatief veel praktijk opdrachten. Het is dus een echte doe studie die erg breed opleid. En bereid je voor op een management, beleids- en adviesfuncties in de toerisme branche.

Het eerste jaar van de studie is het propedeuse jaar, dit jaar bevat de meeste theorie en is vrij algemeen van opzet.

Na het eerste jaar ga je steeds meer specialiseren en heb je steeds meer keuzevrijheid in welke vakken je, je wilt verdiepen.

Natuurlijk is de stage in het derde jaar een essentieel onderdeel van de studie. Een aantal hogescholen hebben vestigingen en contacten in het buitenland waardoor uitwisselingsprogramma en stages in het buitenland extra gemakkelijk zijn, informeer hiernaar tijdens open dagen. Maar ook in eigen land zijn er mogelijkheden voor stages en afstuderen.

En in het laatste jaar ga je jezelf specialiseren en doe je een afstudeeropdracht.

Deze 4 jarige studie wordt op meerdere hogescholen gegeven, en is (o.a. bij de LOI) ook als thuisstudie te volgen. De lesstof komt voor een groot deel overeen met de 3 jarige studie Internationaal Toeristisch Management.

HBO Functiegericht Toerisme en Recreatie

In deze HBO studie leer je net als bij “Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs” voor een functie in de toeristische sector.

Maar ga je je veel eerder specialiceren en richten op een specifieke functie. Door deze eerdere specialisatie kan de opleiding in 3 jaar worden afgerond.

Deze opleiding wordt momenteel alleen aan de NHTV Breda aangeboden.

Associate degree Tourism

Tweejarige variant van de studie HBO toerisme die resulteert in een associate degree certificering.

Dit is een landelijk erkende die zit tussen MBO-4 en HBO Bachelor niveau in.

Bij een studie voor een associate degree krijg je veel praktijkopdrachten en is erop gericht om nauw aan te sluiten op het bedrijfsleven. Deze opleiding wordt in de voltijd variant momenteel alleen op de NHTV en de Stenden hogeschool gegeven.

Na het behalen van het associate degree is het in principe mogelijk om alsnog in 2 extra jaren het volledige HBO Bachelor diploma te halen.

Internationaal Toeristisch management

Opleiding waarin je kennis en ervaring opdoet in de toerisme branche met veel aandacht voor communicatie en leiding geven. Er is wat betreft lesstof zeer veel overeenkomst met de Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs studie. Maar is compacter opgezet waardoor je sneller een HBO diploma kunt halen in 3 jaar.

De kan in het Engels of Nederlands gevolgd worden. En resulteert in een Bachelor of Business Administration titel.

De studiebelasting om deze studie succesvol in 3 jaar af te ronden is hoog, flink aanpoten dus maar dan heb je wel mooi een jaar tijdwinst en een lagere studieschuld.

De eerder besproken studies komen in grote lijnen behoorlijk veel overeenkomsten in de lesstof.

Een aantal andere opleidingen in de toerisme en recreatie branche die je kunt overwegen, maar die anders zijn van opzet, zijn de volgende.

Hoger Hotelonderwijs

Een opleiding die opleid voor natuurlijk de hotelbranche, maar ook voor functies bij congrescentra, restaurants en cateringbedrijven.

Klantgerichtheid, communicatie, en commerciële vaardigheden op management niveau staan centraal in deze opleiding.

HBO opleiding vrijetijdsmanagement

Zeer brede studie waarin vaardigheden op gebied van organiseren, communicatie en klantgerichtheid centraal staan.

Met deze studie kun je veel uiteenlopende functies vervullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het organiseren van festivals, tentoonstellingen, of een functie binnen de toerisme sector.

 Posted by at